Çeşme Tanıtımı


Akdeniz iklimi etkisi altında bulunan Çeşme, şifalı suları kumu güneşi ile güzel bir tatil beldesi. Kendi adını taşıyan yarımdanın en uç tarafında bulunan bölge İzmir'e 94 km. mesafede bulunuyor. Gemicilerin küçük liman ismi ile adlandırdıkları buz gibi suları ve çoğalan sularından dolayı Çeşme adı ile adlandırılmış. Geçmişte 15 km. uzaklıkta bulunan İon kenti Erythrai'nın limanı konumunda bulunuyordu. Bölgenin Arkeolojik ve tarihi kaynaklardan oluşmuş yapıları arasıda Kale, Kervansaray, çok sayıda çeşme ve tarihi kent dokusundaki sivil mimarlık örnekleri görülebiliyor. Çeşme-Ildırı çıkarılan Erythrai Antik Kenti kalıntılarına bakılırsa oldukça zengin tarihe sahip olduğu analaşılır. Şehrin hemen ortasındaki akropolde yapılan kazılarda Athena Pallas tapınağına adak sunulmuş olan heykelcikler görülmüş. Arkaik devirden kalma bir kadın heykeli bunlar arasında dikkat çekiyor. Bu parça İzmir Arkeoloji müzesinde sergileniyor. Temmuz aylarında uluslararası şarkı yarışması düzenmektedir.
İlk çağlardaki ismi Cyssusdadır. O dönemlerde bölge, 12 İon kentinden biri olan Erythrai (Eritre)’nin Ildırı İskelesiydi. M.Ö 6 yy'da geniş bir yerlerşimdi.
Erythrai Mısır, Kıbrıs ve batı ülkeleri ile ilişki kurmuş ve ticaretini ilerletmiş.Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Aydınoğulları gibi devletlerin egemenliği altında kalmıştır.

Çeşme Kumsallar ve Ilıcaları


Popiler bir turizm merkezi olan çeşme 2km uzunluğundaki kumsalı, plajı, güzel konaklama tesisleri termal olanakları ile ilgi çekici bir tatil merkezidir.
Deniz içinde kaynayan sıcak sular, bölgenin hepsini büyü termal havuz niteliği kazandırıyor. Ilıcadaki her bütçeye uygun konaklama tesisleri turistlerin isteklerini karşılayabilecek seviyede. Çok sayıda otel ve pansiyonda kaplıca suları yer alıyor. Çeşme plajının en çekici yanlarındna biride denize doğru yaklaşık 100 metrelik bir alanın insan boyunu geçmeyecek şekilde olmasıdır. Buda çocuklu ailelerin bölgeye gönül rahatlığı ile gelebileceklerinin rahatlığıdır. Çocuğunuz boğulma riski yaşamaz ve rahatlıkla yüzebilir. Termal kaynakların insan vücuduna çok iyi geldiği ile ilgili çok sayıda bilimsel gerçeklik var. Özellikle ultraviyole ışınları vücuda faydası çok büyük.

Çeşme Kervansarayı

iki katlı kervansaray 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa edildi. Yapı Osmanlı döneminden kalma ve o dönemin bütün özelliklerini taşır. Kervansarayın bir benzeri de Kuşadası'nda Öküz Mehmet Paşa Kervansarayıdır. Yapının Mimarı Ali Pabuççu'nun oğlu Ömer'dir. Orta kısmında avlu(geniş),
avlu çevresinde dükkan ve depo odalarından oluşuyor. Birinci kat biçim olarak zemin katın bir versiyonu. Merdivenle birinci kata çıkılır, burası da biçim bakımından zemin katına benzer. Eski zamanlarda kervansaraya gelen misafirler yabancı tüccarlardı. bu kişiler genellikle kervansarayı mallarını koruyacak satacak bir mekan olarak kullanıyorlardı. Günümüzde Kervansaray otel olarak işlev görüyor. Çesme merkezine 27 Km. mesafede yer alan Erythrai, minik adacıkları olan hoş bir koyun üzerinde kurulmuştur. bölgedeki kalıntıların incelenmesi sonucu, M.Ö. 3000 de Erythoros yönetiminde olan kolonistler tarafından kurulduğu anlaşılıyor. Şehrin bir süre krallıkla yönetildiği kalıntıların incelenmesi sonucu bulunmuştur.
M.Ö. 7. yüzyılda "Panionion" a katılmış. İyon şehirleri arasında oluşturulan dini ve siyasi birlik olan Panionion'ya katılması devleti azda olsa etlemiş.
Perslerden kurtulmak için zaman zaman bazı şehirler girişimlerde bulunmuştur. Önce Lade Deniz Harbine (M.Ö. 494) katılmışlar daha sonra ise Attik-Delon Deniz birliğine üye olmuşlar. M.Ö. 4 ise Pers satrap Mausolos sağlam ilişkilerinin olduğuda bilinmektedir. Erythrai'liler Mausolos`a duydukları şükranın bir göstergesi olarak onun Tunç`tan yapılmış, heykelini Agora'ya dikmişlerdir. Perslerleolan bu yakınlaşma sonucu Atameus Kralı Hermias'ın M.Ö. 345'de Perslere karşı harekete geçmesiyle bozulmuştur. Erythrai M.Ö. 334'de İskender`in şehri ele geçirmesi ile bağımsızlığa kavuşmuştur. Erythrai hakkında MSki dönemlerde bilgi bulunamamaktadır. Önemini kaybettiği için, Bizans egemenliğinde köy hüviyetine girmek zorunda kalmıştır. 11. asra kadar Ephesos metropolitine bağlı psikoposluk olarak görülen şehrin, Çaka Bey`den sonra Türk egemenliğine girdiği tarihten gelen kayıtlarda geçmektedir. bundan sonraki dönemde Erythrai, Erythre, Rhtrai, Lythri gibi isimler almış. 16.yy'da ise isminin İlderen ve Ildırı olarak değiştiği görülmüştür.
Bölgede en önemli kalıntılar arasında surlar geliyor. Bunun dışında Hellenistik ve Roma Döneminden kalma villalar, Athena tapınağı, Bizansa ait kilise.
Cennet tepe olarak isimlendiirilen yerde mozaikler, Roma Bizans döneminden kalan hamam. Birçok ziyaretçi Ildıra'da bulunan sivil yapıları ziyarete geliyor.

Çeşme

İzmir'e bağlı Çeşme ilçesi, ilin batı tarafında yer alıyor. Konum olarak Kuzey yanda Karaburun, Doğuda Urla, batı ve güney tarafında ise Ege Denizi bulunuyor. Yüzölçümü 260 km², deniz seviyedine yüksekliği 5 metredir. 2007 yılı sayımına göre 17.950’si şehirde yaşarken kırsalda yaşayanların sayısı 9.846 olarak hesaplanmıştır. Eğitim konusunda gelişmiş yaklaşık olarak 13 ilköğretim,5 orta öğretim okulu bulunuyor. Sağlık hizmetleri bakımından henüz gelişemye açık 1 devlet hastanesi, 2 sağlık ocağı, 1 sağlık evi var.
Bir çok insanın geçim kaynağı arasında turizm bulunuyor. Ekonomik yapı turizme bağlı olduğu için çok sayıda ziyaretçi toplayan güzelliği mevcut. İç ve turizm bakımından Çeşme Türkiye'nin kayda değer ilçelerinden. Gittikçe bölgeye olan ziyaretler çoğalıyor. Özellikle yaz aylarında daha da canlanan çeşme nüfusunda da çoğalma görülüyor. Antik yerleşimlerden biri olan Erythrai burada bulunuyor. Kültür mirası bakımından kendini gösteriyor. Tarihi kaynaklara göre Ildırı Giritliler tarafından kurulmuştur. M.Ö. 560 tarihinde ise Lidya egemenliğine girmiş. Taş işçiliğinin gelişmiş olduğu kentin surlarından görünüyor. burada yapılan yoğun çalışmalar sonucunda M.Ö. 560 tarihinde Lidya egemenliği ortaya çıkarılmıştır. Türklerin eline geçmesi ise Çaka bey zamanında XI. yy'da gerçekleşmiştir. Osmanlı döneminden kalan önemli eser Çeşme kalesi olmuştur. Kervansaray ve kale Osmanlıya aittir. Çeşme'de yapılan kazılardaki buluntular Çeşme kalesi içinde bulunan müzede sergileniyor. Çevrenin tarihini daha iyi anlayabilmek için tavsiye edilir.

Çeşme Restoranlar


Çeşme'nin bir çok doğal güzelliğe sahip olması tatil severlerin bu bölgeye akın etmesine sebep olmuştur.Burada yaz aylarında bir çok tatil severin yer alması bir çok hizmette gelişime neden olmuştur.Bu gelişimler arasında restoranlarda bulunmaktadır.
Bölgede oldukça fazla kaliteli restoran bulunmaktadır.

Bu restoranlarda tüm yörelere ait yiyeceklerin olmasının yanısıra bölgeye özel tadlarında yer alması tatil severleri oldukça memnun etmektedir.Çeşme'de bulunan tatil severler bu restoranlara oldukça fazla ilgi göstermektedirler.Burada denize karşı keyifli ve oldukça lezletli yiyeceklerin tadına varma fırsatı tatil severlere sunulmaktadır.

Çeşme'de oldukça kaliteli restoranlarda yemek yemenin tadına varmadan evinize dönmemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.Zira ülkemizin bir çok yerinde oldukça lezletli yemekler yiyebilirsiniz fakar Çeşme'deki gibi denizin ve yemeğinizin tadını her yerde çıkaramazsınız.

Oldukça temiz olan bu restoranlarda gönül rahatlığı ile yemeğinizi yiyebilirsiniz.

Çeşme Otelleri


Çeşme ülkemizin önemli tatil bölgeleri arasındadır.Bölge kendisini uluslararası alanda da kanıtlamıştır.Çeşme'ye bu yüzden yaz aylarında bir çok turist gelmekedir.Bölgeye çok sayıda tatil severin gelmesi Çeşme'de bazı hizmetlerin gelişmesine neden olmuştur.Bu hizmetlerin başında ise konaklama hizmetleri başı çekmektedir.

Bir bölge konaklama mekanları kadar fazla turist alabilmektedir.Bu yüzden Çeşme'de konaklama hizmetlerinin gelişmişliği oldukça önemlidir.Geçmiş zamanlardan aldığı yatırımları günümüze kadar taşıyan Çeşme günümüzde oldukça iyi bir konaklama hizmetini tatil severlere sunmaktadır.

Çeşme'de en çok tercih edilen konaklama merkezi otellerdir.Otellerin tercih edilme nedeni ise oldukça kaliteli olması ve müşteri memnuniyetini ön planda tutmasıdır.

Çeşme'de oldukça kaliteli oteller bulunmaktadır.Bu otellerde ister arkadaşlarınızla istersenizde ailenizle oldukça güzel birtatil geçirebilirsiniz.Burada aileniz ile birlikte yaptığınız bir tatilde ailenin her bireyi oldukça eğlenmektedir.Bunun en büyük sebebi ise otellerdeki eğlencelerde ailenin her ferdinin düşünülmüş olmasıdır.

Çeşme Kafeler


Çeşme'de genç tatil severlerin yoğunlukta olduğunu biliyoruz.Bu tatil severler eğlenceye oldukça önem vermektedir.Bu yüzden bölge eğlence adına oldukça fazla bir şekilde yol katetmiştir.Bölgede gençler için yapılan yatırımlar arasında kafelerde dikkat çekmektedir.Aileniz ile de hoşça vakit geçirebileceğiniz bu mekanlarda deniz manzarası ile oldukça güzel sohbetler edebilirsiniz.

Gençler bu kafelere oldukça fazla ilgi göstermektedir.Bunun farkında olan yatırımcılar bölgeye kaliteli kafeler inşaa etmişlerdir.Bölge'de kaliteli kafelerin olması Çeşme'nin kalitesini bir kat daha arttırmıştır.

Ülkemizin bir çok yerinde oldukça kaliteli kafelerin bulunmasına rağmen Çeşme'deki bu kafeler oldukça farklıdır.Çeşme'nin güzel havasında ve denize karşı oldukça güzel bir havası bulunan bu yerde bu kafelerde sohbet etmek bir hayli hoştur.

Çeşme gibi önemli bir turizm bölgesinde bu kafeler oldukça önemlidir.Tatil severler bu sayede Çeşme'nin tadını daha da iyi şekilde çıkaracaklardır.

Çeşme Geceleri


Çeşme'de yerli ve yabancı olmak üzere bir çok tatil sever tatillerini geçirmektedir.Buradaki tatil severler her yaştan olmaktadır. Bölgede özellikle genç yaştaki tatil severlerin yoğunluğu bölgedeki eğlence faaliyetlerinin yoğunluğunu arttırmıştır.Gençler'e yönelik olarak inşaa edilen eğlence merkezlerinde gençler çılgınca eğlenmektedir.

Çeşme'de gecenin ilk saatlerinde başlayan gece hayatı günün ilk ışıklarına kadar sürmektedir.Bölgedeki disco , bar gibi eğlence yerlerinde eğlenen gençler eğlencede sınır tanımamaktadır.

Bölge'de eğlenceyi seven gençlerin bulunması yatırımcıların dikkatini çekmiştir.Buraya oldukça kaliteli eğlence merkezleri inşaa eden işletmeciler tatil severlere en iyi şekilde hizmet vermek için birbirleri ile yarışmaktadır.

Ayrıca bu eğlence merkezlerinde güvenlikte oldukça üst düzeydedir.Burada kimse kimseyi rahatsız edemez bu yüzden eğlenenler gençler arasındada tatsızlık çıkması güvenlik görevlileri tarafından engellenir.

Geçen sezonun yorgunluğunu ve stresini burada atan gençler gelecek sezona stresten kurtulmuş ve dinlenmiş bir şekilde girerler.

Çeşme Barlar


Çeşme'ye her yıl özellikle yaz aylarıdna yer ve yabancı olmak üzere bi rçok tatil sever gelmektedir.Bölgeye gelen tatil severler arasında her yaş grubundan turistler mevcuttur.Bu yüzden Çeşme'nin bölgedeki faaliyetlerinde her yaşı düşünmesi gerekmektedir.
Çeşme'de bunu en iyi şekilde yapmaktadır.Bölgede her yaşa uygun eğlence alternatifleri mevcuttur.

Bölgeye gelen genç yaştaki tatil severlerin en çok sevdiği eğlence türü ise şüphesiz olarak bar gibi eğlence merkezlerinde yapılan eğlencedir.Gençler bu yüzden bu eğlence merkezlerini her akşam doldurmaktadır.Gençlerin barları seçmesinin en önemli nedeni buralarda canlarının istediği şekilde eğlenebilmeleri ve kimsenin onları kısıtlamamasıdır.

Çeşme'de barlara olan bu ilgiyi farkeden yatırımcıalr bölgeye oldukça güzel barlar inşaa etmişlerdir.

Bölgede bu sayede kaliteli bar sayısının artması Çeşme'nin değerinide bir kat daha arttırmıştır.Gençler bu barlarda gecenin ilk dakikalarında günün ilk ışıklarına kadar eğlenmektedir.Eğlencede sınır tanımayan gençler çeşitli partilerde oldukça fazla eğlenmektedir.

Çeşme'de barlarda güvenlik en üst düzeydedir.Burada kimse sizi rahatsız edemez ve görevliler bir sorun çıkmasına kesinlikle izin vermezler.

Çeşme İklimi


Çeşme Ege bölgesinde yer alan bir bölge olduğu için doğal olarak iklim olarakta Akdeniz iklim tipinin etkisi altında kalır.Bu durumun Çeşme'ye bazı yararları vardır.

Çeşme'nin güzel denizi eğer yaz aylarında gerekli sıcaklık olmasaydı sadece bölgeye hizmet eden bir deniz olarak kalırdır.Fakat Akdeniz iklim tipiyle birlikte Çeşme oldukça sıcak bir havaya sahiptir.Bu hava sayesinde bögleye güneşin tadını çıkarmak isteyen bir çok yerli ve yabancı turist akın eder.

Çeşme bu yüzden güzelliğinin büük bir bölmünüde Akdeniz iklimine borçludur.

Ayrıca Çeşme'de ikinci planda kalsada bir ekonomik faaliyet olan tarım faaliyetlerinin bölge ekonomisine katkısı fazladır.Bu ekonomide çoğunluk olarak Akdeniz iklim tipinin eseridir.

Akdeniz iklim tipi sayesinde bölgede bir çok türde meyve ve sebze yetişmiştir.

Kısacası Akdeniz iklimi olmasaydı Çeşme bugunkü halinden çok uzakta dünya çapında değilde sadece kendi çevresinde bilinen bir tatil köyü olarak kalacaktı.

Çeşme Hakkında

Çeşme Ege bölgesinde yer alan İzmir'in bir turistik tatil bölgesidir.Bölgedeki turizmin en önemli nedeni bölgede bulunan eşsiz denizdir.Bu deniz sayesinde her yıl bölgeye bir çok turist gelmektedir.Bu turistler ülkemizde hatrı sayılır derecede döviz bırakmaktadır.
Ülkemizin ekonomisi göz önünde bulundurulduğunda bunun ne denli önemli olduğunu anlayacağız.

Çeşme ülkemizin önde gelen turizm bölgeleri arasındadır.Bu yüzden bölgeye yerli ve yabancı bir çok turist her yaz ayında ziyaret etmektedir.

Çeşme denizi ve plajlarıyla oldukça güzel bir tatil bölgesidir.

Çeşme ayrıca iklim bakımından da oldukça güzel bir iklime sahiptir.Yaz aylarında iklimin sonucu olarak turizm için oldukça güzel bir sıcaklık sağlamaktadır.

Bu iklim sadece turizm açısından değil ayrıca iklim açısındanda oldukça önemlidir.Bölgenin bir diğer ekonomik faaliyeti olan tarım bu sayede gelişmektedir.

Çeşme etrafındaki hoteller eğlence ve konaklama merkezleri sayesinde oldukça güzel bir turizm böglesi olmuştur.Bu yüzden her yıl bir çok turist bölgeyi ziyaret ederek güzel bir tatil yapmaktadır.

Çeşme Ekonomisi


Çeşme İzmir'in şirin bir turistik bir tatil beldesidir.Bu bölgede ekonomik faaliyetler bu yüzden turizme dayalıdır.Bölge yaz aylarında oldukça fazla turist çekmektedit.Bunun sebebi tabikide çeşmenin doğal güzelliğidir.

Çeşme Ege'nin incisi olarakta nitelendirilmektedir.Bu güzelliğini Çeşme iyi bir şekilde maddi gelire çevirmiştir.Bölgede yaz aylarında açılan hoteller bölgedeki bir çok gence iş fırsatını sağlamıştır.

Bölgedeki işsiz gençler yaz aylarında bu hotellerde gerek animatör olsun gerek diğer görevler olsun bu işleri yapmaktadırlar.
Bu sayede bölgede büyük bir istihdam sağlanmaktadır.

Ayrıca bölgede eğlence merkezleri ve diğer turistik işletmeler sayesinde aynı şekilde bir çok kişi bir işe sahip olmaktadır.
Ülkemizdeki işsizlik göze alınırsa turizmin Çeşme'ye getirisi oldukça fazla diyebiliriz.

Ayrıca çeşme Ege bölgesinde olduğu için bölgede süren iklimden dolayı bölgede bir çok farklı bitki ve meyve yetişmektedir.Bu meyveler ve sebzeler yine bölgenin ekonomisine oldukça faydalıdır.

Bölgede tarım her ne kadar önemli bir gelir kaynağı olsada turizm faaliyetlerinin çokluğundan dolayı bu tarım faaliyetleri daha çok ikinci planda kalmıştır.

Çeşme'yi Ayıran Özellikler


Çeşme'yi diğer bölgelerden ayıran bir çok özellikler vardır bu makalemizde o özelliklerden bahsedeceğiz.

Çeşme ülkemizin en ünlü turizm bölgelerinin başında gelmektedir.Böglede güzel bir denizin yanı sıra aileniz ile güzel bir tatil yapabileceğiniz konaklama ve eğlence merkezleri bunun yanında bazı aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz işletmeler yer almaktadır.

Ayrıca Çeşme'de oldukça lüks hoteller bulunmaktadır.Bu hoteller genelde maddi durumu iyi kişilere yönelik olsada bölgede maddi durum açısından her kişiye yönelikhoteller bulunmaktadır.

Çeşme'de güzel bir deniz olduğunu biliyoruz.Bu güzel denizi süsleyen güzel koylarda bulunmaktadır.Bu koylar sayesinde bölgede bir yekne ve yat turizmi oluşmuştur.Tekne ve yat turizmi bölge insanlarına hatrı sayılır bir gelir elde etmektedir.

Çeşme'de gençler için ayrı bir cazibe merkezi olan eğlence merkezlerinin çokluğuda oldukça önemlidir.

Bölgeye ulaşımın kolaylğ ve yabancı turistlerinde İzmir Hava Limanı sayesinde buraya gelebilecek olması hem buradaki turist sayısı arttırmakta hemde bölgeye gelen dövizi arttırmaktadır.

Sonuç olarak Çeşme diğer tatil bölgelerine göre daha kaliteli bir tatil imkanını bizlere sunar.

Çeşme Gece Hayatı


Çeşme'nin turistik bir bölge olduğunu ve yaz aylarında bölgeye yabancı ve yerli olmak üzere bir çok turist geldiğini biliyoruz.
Bu turistler arasında genç olanlar daha çok eğlence düşkün olmaktadırlar.Bu yüzden gidecekelri bölgenin gece hayatına dikkat ederler.

Çeşme'de bu gençleri tatmin edecek bir gece hayatı söz konusudur.Bölgenin doğal güzelliği ile birleşen eğlence yatırımları sayesende bölgedeki turistler eğlencenin tadına doymaktadırlar.

Çeşmeyi genel olarak genç turistler tercih eder.Tabiki bölgede her yaştan turist bulunur fakat gençler daha ağırlıktadır.Bu yüzden çevredeki eğlence merkezleri oldukça ilgi görmektedir.

Gece saatlerinde başlayan bar , disco gibi eğlence merkezlerindeki eğlenceler günün ilk ışıklarına kadar devam eder.Bu esnada gençler çılgınca eğlenirler.

Ayrıca Çeşme'de geniş eğlence aktiviteleride yer alır.Bu yüzden bölgedeki eğlence seçeneklerini çokluğu ve bölgedeki doğal güzellikler bu bölgeyi turizm için cazip bir yer galine getirir.

Kısacaı tatil ve eğlence için Çeşme oldukça uygun bir tatil bölgesidir.

Çeşme Kalesi


Şimdiye kadar hep Çeşme'nin denizi bölgenin ne kadar güzel olduğu bölgedeki konaklama mekanlarının çokluğu ve plajlarınıngüzelliği gibi bir çok konuda bilgi verdik fakat şimdi size daha farklı bir şeyden bahsedeceğim yani Çeşme' kalesinden farklıolmasının nedeni uzun yıllardan beri ayakta kalan tarihi yapı olmasıdır.
Lafı fazla uzatmadan size Çeşme kalesinden yani günümüzde müze olarak kullanılan yapıdan bahsedeceğim Çeşme Kalesi 1508 yılındadönemin Osmanlı Padişahı olan 2. Beyazit tarafından Aydın Valisi aracılığı ile yaptırılmıştır.
Kale yapıldığı zamanlarda denizle bitişik şekilde idi fakat bu zamanlarda artık denizin zamanla doldurulması ile birlikte denizdenbiraz da olsa uzaklaşmıştır.
Kalenin yapım amacı Çeşme'deki TÜrk ticaret ve savaş gemilerinin korunmasıdır.Bu amaçla yapılan Çeşme Kalesi günümüzdearkeolojik müze olarak kullanılmaktadır.
Müze 1965 yılında İstanbul'da bulunan Topkapı Sarayından getirilen silahlarla açılmıştır.

Çeşme ılıca


Ilıca; Çeşmeye yaklaşıl olarak 5 km uzaklıkta olan bir termal merkezdir.Ilıca gibi bir mevkii dünyanın hiçbir yerinde olmadığındanIlıca gerçekten çok ilginç bir bölgedir.Ilıca'da plaj ve termal sular aynı ortamdadır ve yaklaşık olarak 59 sıcak su kaynağı vardır.
Dünyanın başka hiçbir yerinden böyle bir oluşum görülmemektedir.Ilıca ayrıca geniş sahillere sahip olan bir tatil merkezidir.
Bölgede bir çok konaklama ve eğlence merkezi bulunmaktadır.Bölgedeki bir çok lüks konaklama merkezinin yanında her aileye uygunotellerde vardır.Bu yüzden Ilıca her bütçeye uygun bir tatili sunar.
Ilıca suyu ayrıca içinde bulundurduğu mineraller bakımından bir çok hastalığada şifalı gelmektedir.

Çeşme Plajları


Çeşme'de bir çok plaj bulunmaktadır.Böyle turistik ve denizin güzel olduğu bölgede plajların olmaması anormal olurdu.Çeşme'de
güneşlenmek ayrı bir güzelliktir masmavi denizinde serinlemek ayrı bir güzelliktir.
Çeşme'ye yaz aylrında bir çok turist akın etmektedir.Bu turistlerin denize girmek istemesi nedeniyle bir çok plaj yapulmuştır.
Bu plajlardan başlıcaları Ilıca Plajı , Boyalık Plajı , Paşa Limanı Plajı ,Pırlanta Plajı ve Dalyan Plajıdır.
Bu plajlar hakkında az da olsa sizlere bilgi vermek istiyorum.
Ilıca Plajı ; Ilıca plajı bölgenin en çok tercih edilen plajıdır.En çok ziyaret edilmesinin bir çok sebebi vardır.Bu sebepten
başlıcaları bölgede alışveriş merkezlerinin bulunması ve lüks konaklama yerlerinin yanında her bütçeye uygun şekilde konaklamanın
olanaklı olması ve bölgenin 2 km uzunluğundaki eşsiz kumsalıdır.Ayrıca bölgedeki deniz termal bir havuz görevidedir.
Ayrıca bu bölgeki plajlar sığ olduğundan ailece güvenle gidilebilecek bir ortamdır.
Boyalık Plajı ; Bu plaj yaklaşık 5 km uzunluğunda olup Çeşme'nin en çabuk gelişen plajıdır.Çarşaf gibi bir denize saiptir ve
bölgede marinalarda bulunmaktadır.Ayrıca bölgede tatil köyleride mevut olup en ünlü bölgesi Aya Yorgidir.

Neden Çeşme


Neden Çeşme sorusuna verilecek bir çok cevap vardır ancak en güzeli Çeşme'nin güzelliklerinden bahset olacaktır.Çeşme ülkemizdekibir çok turistik merkez gibi harika koylara sahiptir.Çeşme'nin masmavi denizi bir çok turistin dikkatini çekmektedir.
Çeşme'nin ayrıca tarihi bir geçmişide vardır.Bölgede daha önce antik çağlara dayanan bir yerleşim geçmişi vardır.Ayrıca bölgedeTürk devletleri zamanında yapılan yapılar bulunmaktadır.Bunların en büyük örneği ise Çeşme Kalesidir.
Çeşme lüksüne düşkün insanlar içinde büyük olanaklar sağlamaktadır.Bölgede 5 yıldızlı oteller eğlence merkezleri ayrıca lükstekne turları düzenlenmektedir.
Bölgede çok güzel koylar bulunduğundan yat ve tekbu turu gezileri sıkça düzenlenmektedir.Tekne turlarına katılan insanlar gerçektendebölgenin güzelliğine tanık oluyorlar.
Ayrıca bölgenin bir kaç km uzaklığındaki renkli kumsallarda denize girmek isteyen turistler için büyük avantajdır.

Kervansaray


Kervansaray eski zamanlarda kervanlarla yolculuk yapan yolcuların konaklama ve dinlenmesi için yapılmış tesis tarzı mekandır.Yani günümüzün dinlenme tesisleridir.
Bu kervensaray 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır.Bu kervansarayın mimarisi şu şekildedir.
Kervan "U" şeklinde bir mimariye sahiptir etrafta dükkanlar , odalar ve depolar bulunmaktadır.Merdivenlerle bir üst kata çıkılmaktadır.Burada kervabsaraya gelen insanlar dinlenmek konaklamak ve yemek yemek için kullanırlar ayrıca bu insanlar mallarını burada saklarve müşterileri olması durumunda satarlardı.
Ayrıca bölgede daha çok yabancı tüccarlar konaklardı.
Kervansaray Çeşme'ye 27 km uzaklıkta olup bir koyun yakınlrında kurulmuştur.

Çeşme Ulaşım


Çeşme turistik bir kent olduğu için ulaşım açısındanda gelişmiş bir bölgedir.Bölgeye çevre illerden gelen karayolları ile çevrilmektedir.Ayrıca İzmir'de bulunan hava limanları ile bölgeye yabancı turistler gelmektedir.
Bölgeni turistik olmasının getirdiği avantajlarla bölgeye daha önceki yıllarda birincil turistik bölge seçildiği zamanlardagerekli alt yapı çalışmaları yapılmıştır bu alt yapı çalışmaları esnasında bölgeye bir çok kara yolu da inşa edilmiştir.
Turistik bölgelere ulaşım gerçektende önemlidir.Çünkü tatile çıkmayı planlayan insanlar öncelikle ulaşım yolları açısındangidecekleri yerleri belirler ulaşım açısından zayıf olan bölgeler turistler tarafından tercih edilmezler.

Çeşme Turizm


Çeşme turizm açısından ülkemizin en gelişmiş bölgeleri arasındadır.Çeşme turizm bakanlığı tarafında 1. Turistik Bölge olaraknitelendirilmektedir.Çeşme harika bir denize sahiptir ve bir çok plaj ve sahili mevcuttur.Ayrıcı bölgede bir çok konaklamatesisi ve eğlenme tesisi bulunmaktadır.
Bölgede ayrıca lüks hotellerde bulunmaktadır bölgenin bir çok yerinde bar , disco gibi eğlence merkezleri bulunmaktadır.Çeşmeayrıca Ege'nin incisi olarakta adlandırılmaktadır ve bu ismi kesinlikle hak edecek özelliklere sahiptir.
Çeşme tarih açısından da önemlidir.Antik dönemden beri Çeşme'de yerleşim olduğu için bir çok tarihsel yapıda bulunmaktadır.
Ayrıca Çeşme'de bir çok kaplıca bulunduğu için bir çok kişi bu şifalı sulardan faydalanmak için bölgeye gelmektedir.

Çeşme Tarihi


Çeşme tarih açısından turizmde olduğu kadar gelişmiştir.Bunun en büyük sebebi bölgenin antik çağlardan beri sürekli yerleşikhayata geçmiş toplumların yaşamasıdır.
Bölge elde olan bilgilere göre giritliler zamanında kurulmuştur.Kurulma tarihi millattan önce 7. yüzyıllara kadar dayanmaktadr.daha sonra bölge Lidyalı'ların egemenliği altına girmiştir.Lidyalı'lar bölgede önemli bir güce sahiptir.Ayrıca Lidyalı'lardönemin en zengin ülkeleri arasındadır ülke ilk parayı bulma özelliğinide taşımaktadır.
Daha sorna İskender bu bölgeye geldiğinden Lidyalı'lar elinden almıştır.Bölge daha sonra bağımsızlığına kavuşana kadar tekrarPersler'in eline geçmiştir.
Persler de Lidyalılar gibi önemli bir güce sahiptirler fakat Lidyalılar ekonomik güç olarak dolayısıyla askeri güç olaraktabölgede sözü geçen ülkedi.
Ayrıca bölge Çaka Beyliğinede ev sahipliği yapmıştır.Çaka Beyliği ile bölge Türklerle tanışmış ve hala günümüzde Türklerin elindedir.
Bölge 15. yüzyılların başlarında Osmanlı Devletinin egemenliği altına girmiştir.Osmanlı devletinin egemenliği altına girdiktensonra bölgede döneme ait bir çok eser yapılmıştır.Bunlardan en önemlisi ise Çeşme Kalesidir.

Çeşme Gezilecek Yerler


Çeşme'de gezilecek bir çok yer bulunmaktadır.Çeşme gerçekten bir çok doğal ve tarihi güzelliğe sahiptir bölge tam anlamıylaturistik bir bölge olma özelliğini göstermektedir.Çünkü bölge hem tarihi hem coğrafi açıdan çok büyük güzelliklere sahip olduğuiçin çok yönlü bir turistik tatil yapılabilir.
Çeşme'de gezilecek yerler denilince akla öncelikler nefis bir güzelliğe sahip olan koylar bulunmaktadır.Bölgede bir çok güzelkoy bulunmaktadır.Bu koylara günlük olarak tekne ve yat turları düzenlenmektedir.Bu turlara katılan kişiler bu turlardanmemnun kalmaktadır.Zira bölgedeki o kadar güzelliği görüp memnun kalmamak mümkün değildir.
Ayrıca bölgede Çeşme kaleside bulunmaktadır.Bu kale Osmanlılar zamanında yapılan eserler arasındadır.Bölgeki kalenin yapılma amacı zamanında önemli olan deniz savunması içindir.Osmanlı Devleti o yıllarda bir çok tehlikeli ile karşı karşıya idi.
Bu tehlikeler arasında denizden gelebilecek tehlikelerde yer almakta idi.
Bölgenin en çok ziyaret edilen yapısı olma özelliğinide gösteren Çeşme kalesi 2.Beyazit döneminde yapılmıştır.Kale ayrıcaOsmanlı Ticaret gemilerini düşmanlara karşıda korumakta idi.
Kale günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır.

Çeşme'de Coğrafya


Çeşme coğrayası tipik bir ege bölgesi yarımadasıdır.Bögle'de Ege iklim tipi etkili olmaktadır.Bölgede deniz en önemli doğalunsurlardandır.Çeşme coğrafi açıdan çok güzel bir şehir tıpkı Bodrum gibi yeşil ile maviyi buluşturmaktadır.
Ayrıca bölgede geçniş zamanlardaki sarsıntılar volkanik patlamalar gibi nedenlerden dolayı bir çok yarıklar oluşmuştur.Buyarıklar sayesinde yer yüzüne volkanik tabandan sular çıkmıştır.Bu sular bölgede kaplıca olarak kullanılmaktadır.Bölgeyebu kaplıcalar sayesinde bir çok turistide yöreye çekmektedir.
Bölgenin Ilıca bölgesine İzmir'den bölgeye giderken Alaçatı bölgesinden rüzgardan yararlanılan yel değirmenleri mevcuttur.Buyel değirmenlerindende hatrı sayılır bir gelir elde edilmektedir.
Ayrıca Çeşme'de koyların çokluğu nedeniyle bölgedeki yat ve tekne turları düzenlenmektedir.Bu geziler uygun ücretlere düzenlenmektedir ve gerçekten sizi memnun edicidir.
Ayrıca bölgede yükseltide fazla olmadığı için bölgede sıcaklıkta yüksektir.Çeşme'de kış aylarında hava ılıman ve yağışlı yazaylarında ise havalar sıcak ve kuraktır.