Çeşme Kalesi


Şimdiye kadar hep Çeşme'nin denizi bölgenin ne kadar güzel olduğu bölgedeki konaklama mekanlarının çokluğu ve plajlarınıngüzelliği gibi bir çok konuda bilgi verdik fakat şimdi size daha farklı bir şeyden bahsedeceğim yani Çeşme' kalesinden farklıolmasının nedeni uzun yıllardan beri ayakta kalan tarihi yapı olmasıdır.
Lafı fazla uzatmadan size Çeşme kalesinden yani günümüzde müze olarak kullanılan yapıdan bahsedeceğim Çeşme Kalesi 1508 yılındadönemin Osmanlı Padişahı olan 2. Beyazit tarafından Aydın Valisi aracılığı ile yaptırılmıştır.
Kale yapıldığı zamanlarda denizle bitişik şekilde idi fakat bu zamanlarda artık denizin zamanla doldurulması ile birlikte denizdenbiraz da olsa uzaklaşmıştır.
Kalenin yapım amacı Çeşme'deki TÜrk ticaret ve savaş gemilerinin korunmasıdır.Bu amaçla yapılan Çeşme Kalesi günümüzdearkeolojik müze olarak kullanılmaktadır.
Müze 1965 yılında İstanbul'da bulunan Topkapı Sarayından getirilen silahlarla açılmıştır.

Çeşme ılıca


Ilıca; Çeşmeye yaklaşıl olarak 5 km uzaklıkta olan bir termal merkezdir.Ilıca gibi bir mevkii dünyanın hiçbir yerinde olmadığındanIlıca gerçekten çok ilginç bir bölgedir.Ilıca'da plaj ve termal sular aynı ortamdadır ve yaklaşık olarak 59 sıcak su kaynağı vardır.
Dünyanın başka hiçbir yerinden böyle bir oluşum görülmemektedir.Ilıca ayrıca geniş sahillere sahip olan bir tatil merkezidir.
Bölgede bir çok konaklama ve eğlence merkezi bulunmaktadır.Bölgedeki bir çok lüks konaklama merkezinin yanında her aileye uygunotellerde vardır.Bu yüzden Ilıca her bütçeye uygun bir tatili sunar.
Ilıca suyu ayrıca içinde bulundurduğu mineraller bakımından bir çok hastalığada şifalı gelmektedir.

Çeşme Plajları


Çeşme'de bir çok plaj bulunmaktadır.Böyle turistik ve denizin güzel olduğu bölgede plajların olmaması anormal olurdu.Çeşme'de
güneşlenmek ayrı bir güzelliktir masmavi denizinde serinlemek ayrı bir güzelliktir.
Çeşme'ye yaz aylrında bir çok turist akın etmektedir.Bu turistlerin denize girmek istemesi nedeniyle bir çok plaj yapulmuştır.
Bu plajlardan başlıcaları Ilıca Plajı , Boyalık Plajı , Paşa Limanı Plajı ,Pırlanta Plajı ve Dalyan Plajıdır.
Bu plajlar hakkında az da olsa sizlere bilgi vermek istiyorum.
Ilıca Plajı ; Ilıca plajı bölgenin en çok tercih edilen plajıdır.En çok ziyaret edilmesinin bir çok sebebi vardır.Bu sebepten
başlıcaları bölgede alışveriş merkezlerinin bulunması ve lüks konaklama yerlerinin yanında her bütçeye uygun şekilde konaklamanın
olanaklı olması ve bölgenin 2 km uzunluğundaki eşsiz kumsalıdır.Ayrıca bölgedeki deniz termal bir havuz görevidedir.
Ayrıca bu bölgeki plajlar sığ olduğundan ailece güvenle gidilebilecek bir ortamdır.
Boyalık Plajı ; Bu plaj yaklaşık 5 km uzunluğunda olup Çeşme'nin en çabuk gelişen plajıdır.Çarşaf gibi bir denize saiptir ve
bölgede marinalarda bulunmaktadır.Ayrıca bölgede tatil köyleride mevut olup en ünlü bölgesi Aya Yorgidir.

Neden Çeşme


Neden Çeşme sorusuna verilecek bir çok cevap vardır ancak en güzeli Çeşme'nin güzelliklerinden bahset olacaktır.Çeşme ülkemizdekibir çok turistik merkez gibi harika koylara sahiptir.Çeşme'nin masmavi denizi bir çok turistin dikkatini çekmektedir.
Çeşme'nin ayrıca tarihi bir geçmişide vardır.Bölgede daha önce antik çağlara dayanan bir yerleşim geçmişi vardır.Ayrıca bölgedeTürk devletleri zamanında yapılan yapılar bulunmaktadır.Bunların en büyük örneği ise Çeşme Kalesidir.
Çeşme lüksüne düşkün insanlar içinde büyük olanaklar sağlamaktadır.Bölgede 5 yıldızlı oteller eğlence merkezleri ayrıca lükstekne turları düzenlenmektedir.
Bölgede çok güzel koylar bulunduğundan yat ve tekbu turu gezileri sıkça düzenlenmektedir.Tekne turlarına katılan insanlar gerçektendebölgenin güzelliğine tanık oluyorlar.
Ayrıca bölgenin bir kaç km uzaklığındaki renkli kumsallarda denize girmek isteyen turistler için büyük avantajdır.

Kervansaray


Kervansaray eski zamanlarda kervanlarla yolculuk yapan yolcuların konaklama ve dinlenmesi için yapılmış tesis tarzı mekandır.Yani günümüzün dinlenme tesisleridir.
Bu kervensaray 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır.Bu kervansarayın mimarisi şu şekildedir.
Kervan "U" şeklinde bir mimariye sahiptir etrafta dükkanlar , odalar ve depolar bulunmaktadır.Merdivenlerle bir üst kata çıkılmaktadır.Burada kervabsaraya gelen insanlar dinlenmek konaklamak ve yemek yemek için kullanırlar ayrıca bu insanlar mallarını burada saklarve müşterileri olması durumunda satarlardı.
Ayrıca bölgede daha çok yabancı tüccarlar konaklardı.
Kervansaray Çeşme'ye 27 km uzaklıkta olup bir koyun yakınlrında kurulmuştur.

Çeşme Ulaşım


Çeşme turistik bir kent olduğu için ulaşım açısındanda gelişmiş bir bölgedir.Bölgeye çevre illerden gelen karayolları ile çevrilmektedir.Ayrıca İzmir'de bulunan hava limanları ile bölgeye yabancı turistler gelmektedir.
Bölgeni turistik olmasının getirdiği avantajlarla bölgeye daha önceki yıllarda birincil turistik bölge seçildiği zamanlardagerekli alt yapı çalışmaları yapılmıştır bu alt yapı çalışmaları esnasında bölgeye bir çok kara yolu da inşa edilmiştir.
Turistik bölgelere ulaşım gerçektende önemlidir.Çünkü tatile çıkmayı planlayan insanlar öncelikle ulaşım yolları açısındangidecekleri yerleri belirler ulaşım açısından zayıf olan bölgeler turistler tarafından tercih edilmezler.

Çeşme Turizm


Çeşme turizm açısından ülkemizin en gelişmiş bölgeleri arasındadır.Çeşme turizm bakanlığı tarafında 1. Turistik Bölge olaraknitelendirilmektedir.Çeşme harika bir denize sahiptir ve bir çok plaj ve sahili mevcuttur.Ayrıcı bölgede bir çok konaklamatesisi ve eğlenme tesisi bulunmaktadır.
Bölgede ayrıca lüks hotellerde bulunmaktadır bölgenin bir çok yerinde bar , disco gibi eğlence merkezleri bulunmaktadır.Çeşmeayrıca Ege'nin incisi olarakta adlandırılmaktadır ve bu ismi kesinlikle hak edecek özelliklere sahiptir.
Çeşme tarih açısından da önemlidir.Antik dönemden beri Çeşme'de yerleşim olduğu için bir çok tarihsel yapıda bulunmaktadır.
Ayrıca Çeşme'de bir çok kaplıca bulunduğu için bir çok kişi bu şifalı sulardan faydalanmak için bölgeye gelmektedir.

Çeşme Tarihi


Çeşme tarih açısından turizmde olduğu kadar gelişmiştir.Bunun en büyük sebebi bölgenin antik çağlardan beri sürekli yerleşikhayata geçmiş toplumların yaşamasıdır.
Bölge elde olan bilgilere göre giritliler zamanında kurulmuştur.Kurulma tarihi millattan önce 7. yüzyıllara kadar dayanmaktadr.daha sonra bölge Lidyalı'ların egemenliği altına girmiştir.Lidyalı'lar bölgede önemli bir güce sahiptir.Ayrıca Lidyalı'lardönemin en zengin ülkeleri arasındadır ülke ilk parayı bulma özelliğinide taşımaktadır.
Daha sorna İskender bu bölgeye geldiğinden Lidyalı'lar elinden almıştır.Bölge daha sonra bağımsızlığına kavuşana kadar tekrarPersler'in eline geçmiştir.
Persler de Lidyalılar gibi önemli bir güce sahiptirler fakat Lidyalılar ekonomik güç olarak dolayısıyla askeri güç olaraktabölgede sözü geçen ülkedi.
Ayrıca bölge Çaka Beyliğinede ev sahipliği yapmıştır.Çaka Beyliği ile bölge Türklerle tanışmış ve hala günümüzde Türklerin elindedir.
Bölge 15. yüzyılların başlarında Osmanlı Devletinin egemenliği altına girmiştir.Osmanlı devletinin egemenliği altına girdiktensonra bölgede döneme ait bir çok eser yapılmıştır.Bunlardan en önemlisi ise Çeşme Kalesidir.

Çeşme Gezilecek Yerler


Çeşme'de gezilecek bir çok yer bulunmaktadır.Çeşme gerçekten bir çok doğal ve tarihi güzelliğe sahiptir bölge tam anlamıylaturistik bir bölge olma özelliğini göstermektedir.Çünkü bölge hem tarihi hem coğrafi açıdan çok büyük güzelliklere sahip olduğuiçin çok yönlü bir turistik tatil yapılabilir.
Çeşme'de gezilecek yerler denilince akla öncelikler nefis bir güzelliğe sahip olan koylar bulunmaktadır.Bölgede bir çok güzelkoy bulunmaktadır.Bu koylara günlük olarak tekne ve yat turları düzenlenmektedir.Bu turlara katılan kişiler bu turlardanmemnun kalmaktadır.Zira bölgedeki o kadar güzelliği görüp memnun kalmamak mümkün değildir.
Ayrıca bölgede Çeşme kaleside bulunmaktadır.Bu kale Osmanlılar zamanında yapılan eserler arasındadır.Bölgeki kalenin yapılma amacı zamanında önemli olan deniz savunması içindir.Osmanlı Devleti o yıllarda bir çok tehlikeli ile karşı karşıya idi.
Bu tehlikeler arasında denizden gelebilecek tehlikelerde yer almakta idi.
Bölgenin en çok ziyaret edilen yapısı olma özelliğinide gösteren Çeşme kalesi 2.Beyazit döneminde yapılmıştır.Kale ayrıcaOsmanlı Ticaret gemilerini düşmanlara karşıda korumakta idi.
Kale günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır.

Çeşme'de Coğrafya


Çeşme coğrayası tipik bir ege bölgesi yarımadasıdır.Bögle'de Ege iklim tipi etkili olmaktadır.Bölgede deniz en önemli doğalunsurlardandır.Çeşme coğrafi açıdan çok güzel bir şehir tıpkı Bodrum gibi yeşil ile maviyi buluşturmaktadır.
Ayrıca bölgede geçniş zamanlardaki sarsıntılar volkanik patlamalar gibi nedenlerden dolayı bir çok yarıklar oluşmuştur.Buyarıklar sayesinde yer yüzüne volkanik tabandan sular çıkmıştır.Bu sular bölgede kaplıca olarak kullanılmaktadır.Bölgeyebu kaplıcalar sayesinde bir çok turistide yöreye çekmektedir.
Bölgenin Ilıca bölgesine İzmir'den bölgeye giderken Alaçatı bölgesinden rüzgardan yararlanılan yel değirmenleri mevcuttur.Buyel değirmenlerindende hatrı sayılır bir gelir elde edilmektedir.
Ayrıca Çeşme'de koyların çokluğu nedeniyle bölgedeki yat ve tekne turları düzenlenmektedir.Bu geziler uygun ücretlere düzenlenmektedir ve gerçekten sizi memnun edicidir.
Ayrıca bölgede yükseltide fazla olmadığı için bölgede sıcaklıkta yüksektir.Çeşme'de kış aylarında hava ılıman ve yağışlı yazaylarında ise havalar sıcak ve kuraktır.